Door WereldData · Gepubliceerd op
Vis en schaal- en schelpdieren zijn standaard halal omdat de islamitische wetgeving bepaalt dat alles wat uit de zee komt in de basis rein en toegestaan is. Er is geen rituele slacht nodig. Dit staat zo in de Koran en in de uitspraken van de profeet Mohammed.
Vis is in de islam in principe halal omdat de Koran en de Hadith (de overleveringen) dit expliciet toestaan. Volgens de islamitische spijswetten is al het voedsel uit de zee en andere wateren rein en toegestaan om te consumeren, tenzij het giftig of schadelijk is voor de gezondheid.
Hoewel de islamitische wet konijnenvlees, wilde kippen, schaaldieren, eenden en ganzen als halal erkent, worden ze niet beschouwd als voedsel dat volgens de koosjere regels is toegestaan.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan.
Dieren die halal worden geslacht, mogen geen vleeseter zijn. Runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee (hoewel die ook wormen eten) komen in aanmerking voor halal. Vis is bijna altijd halal. Varkensvlees is 'onrein' en daarom 'haram'.
Vis ("Samak") wordt over het algemeen als halal beschouwd. Deze consensus is gebaseerd op verschillende verzen in de Koran, die stellen dat het consumeren van zeevruchten geoorloofd is. Soera Al-Ma'idah (5:96) verklaart: "Het is jullie geoorloofd om op waterdieren te jagen en ze als voedsel te gebruiken – ten voordele van julliezelf en van degenen die reizen..."
Ja, garnalen zijn volgens de grote meerderheid van de islamitische geleerden en wetsscholen gewoon halal om te eten.
Vis wordt niet als vlees beschouwd omdat Engels en Latijn net iets andere talen zijn. Honderden jaren mochten katholieken op vrijdag geen vlees eten. Maar de taal van de kerk is Latijn, en wat katholieken niet mochten eten is 'carne', wat het vlees is van wezens van het land of de lucht. Dus vis was prima.
In de islam verschillen de meningen onder geleerden over het eten van haai. Volgens de Shafi'i-, Hanbali- en Maliki-wetscholen is haai halal, omdat het een zeedier is. Echter, volgens de Hanafi-wetschool en door bepaalde andere geleerden wordt het als haram gezien, omdat een haai een roofdier is dat andere dieren doodt met zijn tanden.
Halal vis en schaaldieren voldoen aan de islamitische voedingsvoorschriften en richten zich op ethiek, hygiëne en spiritualiteit, niet alleen op rituelen. Dit vers uit de Koran (al-Maidah 5:96) betekent dat het moslims is toegestaan om vis en schaaldieren en waterdieren te vangen en te eten. Het benadrukt dat deze voedingsmiddelen een zegen en een weldaad voor de mens zijn.
Volgens de meerderheid van de islamitische geleerden is het eten van krokodil niet toegestaan (haram). Dit komt omdat het roofdieren zijn die hun prooi doden met hoektanden en zowel op het land als in het water leven.
Ja, paardenvlees is volgens de meeste islamitische geleerden halal (toegestaan), mits het paard op de juiste islamitische wijze is geslacht. Er zijn echter wel kleine verschillen in opvattingen tussen de verschillende wetsstromingen (wetscholen) binnen de islam.
Of slakken halal of haram zijn, hangt af van de soort en de islamitische wetschool die je volgt:
Over het algemeen staan sjiitische geleerden alleen vis met schubben en garnalen toe, omdat deze als halal worden beschouwd. Andere schaaldieren zoals krabben, kreeften en weekdieren worden vaak als haram beschouwd. Dit onderscheid is gebaseerd op specifieke hadiths die als gezaghebbend worden beschouwd en interpretaties van religieuze teksten binnen de sjiitische traditie.
Ja, over het algemeen mag een christen halal eten, omdat de Bijbel geen strenge regels heeft voor de herkomst van alledaags voedstuk. De meeste christelijke stromingen en platforms zoals Refoweb en Digibron bevestigen dat dit in de praktijk geen kwaad kan.
Halal slachten is een religieus voorschrift binnen de islam dat staat voor 'toegestaan'. Moslims kiezen hiervoor om te voldoen aan de islamitische wetgeving en strenge normen die draaien om respect voor het dier, hygiëne en barmhartigheid.
De uitspraak die aan ʿAlī (RA) wordt toegeschreven, wordt vaak als volgt geparafraseerd: " Speel zeven jaar met je kind, voed hem zeven jaar op en wees zeven jaar lang zijn vriend." Deze betekenis wordt vermeld in werken over islamitische pedagogie en adab, waaronder Ibn Qayyims besprekingen van tarbiyah (in betekenis).
Vis is in de islam in principe halal omdat de Koran en de Hadith (de overleveringen) dit expliciet toestaan. Volgens de islamitische spijswetten is al het voedsel uit de zee en andere wateren rein en toegestaan om te consumeren, tenzij het giftig of schadelijk is voor de gezondheid.
33.57. Degenen die God en Zijn Boodschapper beledigen (door Hem in woord en daad te minachten en Zijn Boodschapper en de islamitische waarden te minachten), God vervloekt hen (sluit hen uit van Zijn barmhartigheid) in deze wereld en in het Hiernamaals, en Hij heeft voor hen een schandelijke, vernederende straf voorbereid. 57.
Of kreeft haram (verboden) is, hangt af van de islamitische rechtsschool die je volgt. Er is binnen de islam namelijk een meningsverschil over schaaldieren.
Dolfijnenvlees (alleen volgens de Shafi'i- en Maliki-leer) is halal volgens de islam.
Ja, konijn is in de islamitische wetgeving over het algemeen halal. Binnen de islamitische voedingsvoorschriften (zoals vermeld in de Koran en Soenna) worden konijnen en hazen gezien als toegestane (reine) wilde of kleine dieren om te consumeren.
vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren. schubbige schepsels. "Een vis hoeft geen mensachtig brein te hebben om pijn of andere gevoelens te ervaren.”
Het beweegt, het ademt, het heeft ogen en een mond, maar voor katholieken wordt vis niet als vlees beschouwd. In de geschriften van de heilige Paulus in 1 Korintiërs 15:39 staat: "Alle vlees is niet hetzelfde, want er is vlees van mensen, vlees van dieren, vlees van vissen en vlees van vogels", waarmee hij vissen apart classificeert.
Iemand die geen vlees eet, maar wel vis, wordt een pescotariër genoemd. Dit eetpatroon heet het pescotarisme.